
“WAT WE AAN HET DOEN ZIJN?”
Waarom RotterdamCrew bestaat…
-
oplossen
De populatie van theatertechnici in de Nederlandse theatersector vergrijst. Ook zijn in coronatijd veel bevlogen mensen uitgeweken naar andere sectoren.
RotterdamCrew is ontstaan vanuit de wens om freelancers voor ons vak te behouden en jonge technici in het werk op te leiden.
-
opleiden
Stichting RotterdamCrew werkt een beetje anders dan een gemiddeld bemiddelingsbureau. Wij zijn een non-profit organisatie die mensen wil helpen om in ons prachtige vak te gaan werken, te blijven werken of weer te komen werken.
Wij doen dat via een traineeship dat lijkt op de eeuwenoude “meester-gezel” constructie. Door goede begeleiding leert een ‘trainee’ verder na de opleiding. Als wij het gevoel hebben dat een technicus nog te weinig ervaring heeft om een opdracht zelfstandig te doen, sturen wij een ervaren technicus mee om te begeleiden.
Door intensieve monitoring van de werkzaamheden en professioneel gedrag wordt een trainee uiteindelijk weer onderdeel van onze gemeenschap van vakmensen en is later in staat om zelf ook weer nieuwe instroom te begeleiden.
Onze ambassadeurs dragen hier aan bij door bewust een duo van een master en trainee samen in te huren om daarmee bij te dragen aan een meer diverse werkomgeving.
-
opbouwen
De technici van RotterdamCrew worden samen met een ervaren technicus naar een opdrachtgever gestuurd en voeren onder begeleiding de klus uit. Daarnaast volgen ze bij RotterdamCrew in huis specifieke vaktrainingen op bijvoorbeeld licht- en geluidstafels of vaardigheden als solderen en programmeren.
De jonge technici kunnen nog veel leren van oudere vakmensen, maar het gebeurd ook net zo goed andersom. Veel ervaren technici hebben moeite met de snelle ontwikkelingen in het vak. Nieuwe geluid- en lichttafels zijn complex geworden. Jongeren zijn hierop getraind in hun opleiding en pakken dit heel snel op, maar missen de vak-inhoudelijke kennis en ervaring. Zo kan het zijn dat de gezel de volgende dag de meester is. En daar worden we allemaal beter van.